La 24 ore di Anversa 2001

 

IK WAS ER OOK

 Unionbirrai news year 3, n.5 february 2002

 

 Er is een vaste afspraak die een serieuze liefhebber van belgisch bier absoluut niet missen mag.

Voor mij was het het derde achtereenvolgende jaar en nooit - nooit - ben ik teleurgesteld worden!

 Ik heb het vanzelfsprekend over de “ 24 uur van de belgische speciale bieren” die elke herfst in de prachtige vlaamse havenstad Antwerpen plaatsvinden.

 Deze onmisbare bijeenkomst werd veertien jaar geleden in het leven geroepen door de OBP (De Objectieve Bierproevers); de organistie die de bierkultuur van België bevordert. (www.obp.be)

 De 24 uur vonden dit jaar plaats gedurende het eerste weekend van November, en voor het eerst in de historische “Oude Beurs” nadat de gebruikelijke Stadsfeestzaal gesloten moest worden vanwege een enorme brand verleden December.

 Zoals altijd was de sfeer fantastisch: een grote menigte van bierliefhebbers, niet aleen uit België maar afkomstig uit alle landen van Europa nam vredig bezit van het waardige gebouw.

 Ik heb ontzettend veel vrienden ontmoet, vooral Britten en Nederlanders maar ook Denen en Zweden en een enkeling afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada.

 Van kraam naar kraam wandelen, de “grote” vlaamse en waalse brouwers ontmoeten, in rust tientallen, vaak nieuwsoortige bieren ontdekken en proeven, bijna altiijd in de ongebruikelijke versie van het vat, is een opwindende en tegelijkertijd leerzame ervaring.

 Meer dan 40 brouwerijen , meer dan 140 verschillende bieren: een groot festijn van kleuren, geuren en smaken. De voornaamste bierstijlen van dit buitengewone land waren waardig vertegenwoordigd: oud bruin, de traditionele lambiek, wit, saison, trappist enzovoorts, om maar niet te spreken van de ontelbare produkten die moeilijk in een wel gedefinieerde bierstijl thuis te brengen zijn.

 Welk ander land kan ons een dergelijk samenspel van zulk verschillende indrukken schenken.

Men kon van het ene extreem in het andere terecht komen: van de erg zoete Ultramour d’Ecaussines naar de zeer bittere XX Bitter van De Ranke, en de zure Oude Geuze gesigneerd door De Cam, Boon e Drie Fonteinen. Ik ben op het internet gevraagd worden – door de levendige groep van italiaanse bierliefhebbers verenigd op de website www.hobbybirra.it – van welke bieren ik het meest genoten heb. Na plichtsgetrouw het hoge niveau van alle gepresenteerde bieren onderstreken te hebben, kan ik gerust bevestigen dat, behalve de reeds genoemde, ik erg onder de indruk was van de produkten van (in alfabetische volgorde): Boelens, De Leyerth, Géants, Paeleman, De Regenboog en Verhaeghe.

 Wie de onvergelijkelijke sfeer van de 24 uur van Antwerpen herleven wil kan een blik werpen op mijn reportage  (www.atuttabirra.com/24oreanversa.htm) vriendelijkerwijs voor het internet aangepast door Vittorio Panzeri, samen met de prachtige fotos van Enrico Pastori

 

übersetzung: Ton Notermans

Home page